Online virusscan

Met een online virusscan kun je een computer gratis laten scannen op computer virussen, spyware, trojans en andere malware.
Je kunt eenvoudig een online virusscan laten uitvoeren door met je browser naar een van de onderstaande pagina’s te gaan:

Gratis online virusscanners

https://www.bitdefender.com/toolbox/
De quickscan van bitdefender kan d.m.v. cloud technologie zeer snel een scan op je pc uitvoeren.
Deze online virusscanner kan alleen virussen en spyware vinden die actief in het geheugen geladen zijn en die files hebben besmet die tijdens het opstarten worden geladen.  Bestanden op je computer die besmet zijn maar niet zijn geladen worden niet gedetecteerd.

https://www.f-secure.com/en/web/labs_global/removal/online-scanner
De online virusscan van f-secure maakt gebruik van JAVA. Je moet dus wel JAVA op je pc geinstalleerd hebben voordat je van deze online scanner gebruik kunt maken. Voordeel is dat het daardoor wel op meerdere platformen gebruikt kan worden. De f-secure online scanner controleert je pc op virussen en spyware.

https://www.trendmicro.com/en_us/forHome/products/housecall.html
Met Housecall van TrendMicro kun je een scan uitvoeren om virussen, wormen, trojans, rootkits en spyware te vinden.
Housecall is een aparte executable die gedownload en gestart moet worden en draait dus niet in de browser. Naast een 32bits versie wordt ook een 64bits versie aangeboden.

Voordeel van een online virusscan is dat je niet echt een andere virusscanner op je pc hoeft te installeren. Wel wordt er vaak een component in de browser geïnstalleerd.
Je kunt dus eenvoudig je computer ook eens met een andere virusscanners laten scannen.
Door je PC behalve met je real-time virusscanner ook regelmatig met een online virusscan van een andere leverancier te controleren beperk  je de kans dat er malware op je computer blijft staan.

Let op!
Een online virusscan is geen vervanging voor de real-time geïnstalleerde virusscanners.
De real-time virusscanners (geïnstalleerd) beschermen je tijdens het gebruik van je computer.
De online virusscanners controleren je pc pas achteraf en zijn dus enkel een aanvulling om af en toe ook met een virusscanner van een andere leverancier je pc te scannen zodat je de detectie kans vergroot.