Gratis virusscanner voor Windows

Gratis virusscanner voor Microsoft WindowsWindows systemen kunnen eigenlijk niet zonder goede virusscanner. Het risico dat een Windows systeem met malware wordt besmet is zeer groot. Je zult in ieder geval een gratis virusscanner voor Windows moeten installeren. Vanwege de grote populariteit van het Microsoft Windows operatingsysteem is het voor virus makers interessant om hiervoor malware te ontwikkelen.
Overigens is het een misverstand om te denken dat je met een virusscanner geen risico meer loopt. Je moet ook met een virusscanner blijven nadenken. Zeker wanneer je veel bestanden download/uitwisselt. Een virusscanner is afhankelijk van de updates van de virusdefinities. Wanneer een nieuw computervirus nog niet bekent is, is het risico groot dat de virusscanner het virus niet zal herkennen en dat het dus de computer zal infecteren.
Een virusscanner die niet meer wordt bijgewerkt doordat bijvoorbeeld het abonnement is afgelopen is eigenlijk waardeloos.
Bij het selecteren van een virusscanner moet je in ieder geval kiezen voor een product met een goede reputatie. Er zijn namelijk ook nep virusscanners in omloop die juist virussen op je pc installeren en deze vervolgens verborgen houden.
Hieronder staan een aantal bekende en betrouwbare gratis virusscanners die in ieder geval voldoende scoren in diverse testen.


Gratis virusscanners voor Windows:

ZoneAlarm Free Antivirus met FirewallZoneAlarmĀ® Free Antivirus + Firewall 2016

Zone Alarm Free biedt real-time bescherming tegen computervirussen, spyware en rootkits. Verder biedt Zone Alarm Free een firewall. In de laatste test van AV-test.org komt deze virusscanner er als zeer goed uit. Deze virusscanner is in de test zelfs beter dan veel andere betaalde producten. Zone Alarm Free scoort hoog op “protection”, “repair” en “usability”.
Zone Alarm Free mag gratis gebruikt worden voor niet-commercieel thuis gebruik.

 

gratis virusscanner van AVG

AVG Anti-virus Free 2016

AVG Anti-virus Free 2016 biedt real-time bescherming tegen computervirussen en rootkits. Daarnaast zorgt de linkscanner ervoor dat verdachte links in bijvoorbeeld e-mail worden gedetecteerd. De scans verlopen snel en goed. AVG Anti-virus Free 2016 is een goede virusscanner.

 

Microsoft Security EssentialsMicrosoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials is de gratis virusscanner van Microsoft voor Windows 7.
Deze virusscanner beschermt real-time tegen computervirussen, spyware en andere malware.
Microsoft Security Essentials is zeer eenvoudig in gebruik en werkt onzichtbaar in de achtergrond.
Via deze virusscanner wordt geen reclame gemaakt en het is niet nodig jaarlijks opnieuw een licentiecode in te geven. Microsoft Security Essentials mag als een van de weinige gratis virusscanners ook commercieel gebruikt worden door bedrijven met maximaal 10 PC’s.
Wanneer u Windows 8 of 10 gebruikt is standaard de ingebouwde virusscanner geactiveerd.

 

Avast! Free Antivirus

Avast! Free Antivirus

Avast! Free biedt voor een gratis antivirus pakket redelijk wat beveiligingsfuncties. Het biedt real-time bescherming tegen computervirussen, spyware en rootkits maar biedt ook beschermingsfuncties voor P2P verkeer. Daarnaast maakt Avast Free Antivirus gebruik van een Sandbox techniek waarin verdachte bestanden eerst in een afgeschermde virtuele omgeving worden getest. Avast is door verschillende instanties getest en haalt gemiddeld gezien een voldoende.
Avast! Free mag alleen gebruikt worden voor niet-commercieel thuis gebruik

Meerdere virusscanners op een pc installeren is niet aan te raden.
De virusscanners kunnen elkaar in de weg gaan zitten en zullen het systeem ook merkbaar vertragen (zie ook virusscanner verwijderen).